· 

Dit zijn de grote voor- en nadelen van zwemvijver of zwembad

Dit zijn de grote voor- en nadelen van zwemvijver of zwembad

Er zijn vele voordelen en nadelen als je gaat voor een zwemvijver of zwembad in de tuin. Wil je een keuze maken voor meer ontspanning in de achtertuin, dan is het ook slim om te kijken naar de verschillen. De zwemvijver heeft een natuurlijke uitstraling, het zwembad ziet er vaak moderner en strak uit. In alle twee de baden kun je baantjes trekken, toch is er bij beide wel een andere belevenis. In dit artikel kijken we naar de plus- en minpunten.

Dit zijn de grote voor- en nadelen van zwemvijver of zwembad

Wat is de beste optie als je wilt zwemmen in de tuin?

Je bent je aan het oriënteren voor een zwemgelegenheid in de plantentuin. Je hebt alle ideeën al op een rij, maar voor welke keuze ga je? Wil je een duurzaam zwembad dan is een zwemvijver een goede optie. Wil je rustig zwemmen en minder leven en beestjes om je heen dan ben je misschien beter af met een zwembad. Toch is de juiste keuze niet zo simpel gemaakt, denk hierbij aan de kosten, het aanleggen en het onderhoud. In dit artikel zetten we de voor- en nadelen op een rij, zodat je dadelijk de beste keuze kunt maken.

De positieve punten van een zwembad in de tuin

De positieve punten van een zwembad zijn dat je in elk seizoen een wellness gevoel kunt creëren. Of het nu zomer, herfst, winter of lente is, op elk moment kun je je het water op de gewenste temperatuur instellen, dit geldt trouwens ook voor een jacuzzi in de achtertuin. Is het bloedheet dan kun je juist gaan voor een iets koelere temperatuur, sneeuwt het buiten dan voelt een warm bad erg fijn aan. Waar een zwemvijver ook een toegevoegde sierwaarde in de wintermaanden heeft, heeft een zwembad dat in mindere mate. Toch kun je de tuin rondom zwembad ook sfeervol aankleden.

De pluspunten van een zwemvijver en zwemmen in de natuur

Een van de grootste pluspunten van een zwemvijver is dat je een natuurlijk zwemgedeelte creëert waar geen chemicaliën aan te pas komen. Het zwembad filtert zich op een natuurlijke manier. Door middel van de juiste vijverbeplanting en biologische processen houdt de vijver zichzelf in balans. Ga je voor zwemmen in de natuur dan draag je bij aan een duurzaam en natuurvriendelijke wellness gelegenheid. Je maakt immers geen gebruik van pompen, chloor of het verwarmen van het zwembad, deze mogelijkheid bespaart je aan kosten. 

 

Toch is de uitstraling van je bloementuin ook erg belangrijk, heb je een strakke of juist landelijke uitstraling in de achtertuin? Een zwemvijver heeft een natuurlijke uitstraling en kun je maken in vele modellen, denk hierbij aan rondingen of organische vormen. Het is verstandig om te kijken wat past bij jouw tuinontwerp. In de praktijk heeft een vijver ook in de wintermaanden een toegevoegde waarde, een siervijver behoudt zijn natuurlijk uitstraling, zelfs als het water is bevroren.

 

Als je een sprong maakt in een natuurlijk aangelegde plas, dan beleef je de natuur. Je voelt de waterplanten, je ziet de libellen om je hoofd heen vliegen en de zwaluwen over het water heen scheren. Ben je een natuurliefhebber dan voel je je een met het buitenleven.

Wat zijn de nadelen van beide zwemmogelijkheden?

Beide zwemmogelijkheden hebben plus- en minpunten, dit zijn de nadelen:

 

Nadelen zwemvijver:

  • Er komt bij de zwemvijver geen warmtepomp aan te pas, de natuur regelt de gevoelstemperatuur: Is het buiten een lange periode erg koud, dan voelt de temperatuur nog niet erg aangenaam aan. De een zal dat een probleem vinden, de ander duikt ook graag in een wat kouder bad.
  • Vaak is de beplanting aangelegd aan de ene kant van de zwemvijver, maar dat betekent niet dat er geen waterplanten aanwezig zijn in het zwemgedeelte. Algen ontstaan tussen de planten in het water, de structuur is een beetje draadachtig, de waterplanten kunnen overal ontstaan.
  • Wil je dat biologische evenwicht intact blijft dan is het van belang dat de vijver niet dichtgroeit. Onderhoud is daarom erg belangrijk en vraagt om iets meer aandacht dan bij een zwembad.
  • Overtollig organisch materiaal zal in de zomermaanden regelmatig verwijderd moeten worden.

Nadelen zwembad:

  • Het water ziet er schoon uit en het water ruikt fris naar chloor, toch kunnen de reinigingsmiddelen ook huidirritatie veroorzaken.
  • Ook een zwembad vraagt om onderhoud. Denk hierbij aan toevoegen van chloor, het reinigen van filters en het controleren van de pH-waarde. Chloor werkt het beste bij een pH-waarde van 7.4.
  • Minder mensen maken gebruik van een zwembad als de dagen donkerder worden.
  • Heb je gekozen voor een zwembad wat je kunt verwarmen dan zal je meer energie verbruiken.
  • De aanleg van een zwembad mag dan vaak goedkoper zijn, de onderhoudskosten vallen regelmatig duurder uit.

Als je een keuze mocht maken, wat zou jouw voorkeur dan zijn?

Wat voor de één een voordeel is, is voor de ander een nadeel. Het is maar net waar je persoonlijke voorkeur naar uitgaat. Welke keuze zou jij maken?

Reactie schrijven

Commentaren: 8
  • #1

    Jouvence (dinsdag, 17 september 2024 16:32)

    Mijn voorkeur zou sowieso uitgaan naar een natuurlijke zwemvijver! Lijkt me heerlijk (mits we hier in Nederland ook goeie zomers hebben).

  • #2

    Claire (dinsdag, 17 september 2024 18:55)

    Ik zie van beide voor- en nadelen. Maar het is een luxe probleem. Want hoe heerlijk is her om in je eigen tuin te kunnen zwemmen?!

  • #3

    Amina (woensdag, 18 september 2024 02:43)

    Nee, ik ben geen fan van buitenzwembaden om zelf te hebben. Het is zooooo veel onderhoud. En al die beestjes erin, bleghghh...Op vakantie vind ik het wel leuk, hehehehe!

  • #4

    Sandra (woensdag, 18 september 2024 11:32)

    Ik zou opteren voor een zwembad, maar die keuze stelt zich niet bij mij want ik heb enkel een terras

  • #5

    Malou (woensdag, 18 september 2024 12:41)

    Ik denk dat ik eerder voor een zwembad zou kiezen dan voor een zwemvijver, vooral door het onderhoud.

  • #6

    HEIDI (donderdag, 19 september 2024 09:37)

    Ik zie het bij andere veel mooier liggen dan in mijn eigen tuin. Ik hou er gewoon niet van om alles te onderhouden. Maar moest ik dan toch een nemen dan zal het wel een zwemvijver zijn, daar zit nog leven in.

  • #7

    Melanie Hoogvliet (donderdag, 19 september 2024 16:12)

    Ik zou sowieso dan gaan voor een zwemvijver omdat ik dit gewoon echt veel mooier vind dan een zwembad.

  • #8

    Tessa (donderdag, 19 september 2024)

    Ik hou neit van zwemmen, dus geen zwembad of zwemvijver als ik een tuin zou hebben