Kind alleen buitenspelen rondom huis? 5 veiligheidstips
Je kind wil alleen buitenspelen rondom je woonhuis. Het moment is nu daar, dat je als ouder een keuze moet maken. Maar er komen zo veel horrorscenario's naar boven, want wat als er dit of dat gebeurt? Je kind liefhebben, betekent ook loslaten. Heb je een buitenkind wat graag de omgeving wilt verkennen met vriendjes en vriendinnetjes, kijk dan of je kunt starten met een kleine buitenspeelplek. Zodat je als ouder met een gerust hart binnenshuis kunt verblijven terwijl je kleuter de stoep aan het versieren is. Veiligheid staat voorop, daarom een paar handige tips om mee te beginnen.
Zonder zorgen je kind buitenshuis laten spelen
Je kunt je kindje zorgeloos op de laten spelen, maar een komt het moment dat je zoon of dochter de horizon wilt verbreden. Je kleine spruit wilt de buitenwereld verkennen. De ene ouder vindt dat geen probleem, want de kindvriendelijke wijk biedt veel vertrouwen. De ander woont vrijstaand of in een appartement en dan kan dat voor meer problemen zorgen. Door de grote hoeveelheid ruimte kan je kind verdwalen of opgaan in het spel, waardoor je je kind opeens niet meer terug kunt vinden. Deze enge ideeën wil je natuurlijk als ouder voorkomen. Daarom een paar tips om je kind alleen buiten te laten spelen. Ga stap voor stap te werk en breid de speelzones langzaamaan uit.
Stap 1: Een speelvriendje voor buiten uitkiezen
Buitenspelen klinkt erg aantrekkelijk, je kind ontwikkelt zo de grove motoriek, door te rennen, huppelen, springen en te klimmen op speeltoestellen. Het stimuleren van het buitenspelen is goed voor de fysieke ontwikkeling van je kind. Je creëert op deze wijze immers meer zelfvertrouwen en zelfstandigheid. Toch houdt de angst je tegen dat er iets ergs gebeurt met je kostbaarste bezit. Daarom is het slim om op zoek te gaan naar een speelvriendje. Een speelmaatje van ongeveer dezelfde leeftijd waar je zoon of dochter mee kan spelen in de buitenlucht.
Mocht er wat gebeuren, dan is er altijd nog een vriendje of vriendinnetje die je op de hoogte kan houden. Een ongelukje zit vaak in een klein hoekje. Je kind kan tijdens het rennen op de grond vallen of tegen de spiegel van een stilstaande auto aan lopen. Mocht je kleuter in een minder fijne situatie terechtkomen dan is het fijn als een speelmaatje je op de hoogte kan houden. Dit kan een kind zijn uit de buurt of een schoolvriendje of vriendinnetje.
Stap 2: Je kind in het oog houden op kleine afstand
Start op een plekje rondom het huis. Dit kan zijn in de tuin, de poort achterom het huis of het speeltuintje aan de overkant. Zo kun je je kind observeren en kijken hoe je kleintje te werk gaat. Het ene kind is namelijk de andere niet. Misschien gaat je dochter of zoon zo op in het spel en vergeet hij/zij zich te melden. Toch kan het ook zo zijn dat je kind juist in een vertrouwde omgeving blijft spelen en helemaal niet de behoefte heeft om verder weg te willen spelen.
Wel is het belangrijk om je kind een paar buitenspeelregels mee te geven, dit zijn belangrijke veiligheidsregels:
- Ga nooit mee met vreemde mensen
- Is het een groot gebied en moet je een weg oversteken, kijk dan altijd van links naar rechts
- Ga nooit verder weg spellen zonder toestemming
- Ga je bij een vriendje binnen spelen, kom dat dan eerst vertellen
- Ga niet rondom het water
- Vertel om het hele en halve uur even waar je aan het spelen bent
Stap 3: Ga samen met je kleuter een buitenspeelzone creëren
Zie je dat je kind zich aan de afgesproken regels houdt, dan kun je het speelgebied uitbreiden. Dit kan zijn een rondje om het huis of een paar afgesproken "vaste speelplekken", bijvoorbeeld de speeltuin, schoolplein of een andere plek waar genoeg ruimte is om te rennen of te krijten. Ga met je kleuter aan de tafel zitten of loop een rondje door de wijk en bespreek waar je kind kan spelen.
Je koter kan met allerlei leuke speelplekken aankomen, maar jij bepaald of de buitenspeelzone geschikt is, misschien rijdt er op die speelplaats te veel verkeer of is het plekje vlakbij een sloot, dan kunnen jullie beter een andere speelplaats uitkiezen.
Stap 4: Scherm je buitenspeelplaats af met herkenningspunten
Ga je het buitenspeelgebied uitbreiden dan is het altijd spannend of je kleintje wel de weg terug naar huis kunt vinden. Dit probleem kun je voorkomen door een paar herkenningspunten aan te wijzen. Weet je kind bijvoorbeeld niet hoe die van de speeltuin terug naar je woonhuis moet lopen, dan kun je je kroost een beetje helpen. Wijs een paar punten aan die niet kunnen "verdwijnen. Bijvoorbeeld de brug, het verkeersbord, fietspad of rotonde. Maar niet bij de blauwe geparkeerde auto linksaf, want de wagen kan op dat moment wel wegrijden. Op deze wijze kun je de buitenspeelplaats afschermen en heeft je spruit houvast tijdens het buitenspelen.
Stap 5: Houdt elkaar op de hoogte door middel van een horloge
Zoals gezegd is het belangrijk om elkaar op de hoogte te houden, natuurlijk wil je weten of je kleintje zich nog in de buurt begeeft. Je kunt in de beginperiode je kind aanleren om zich te melden om het hele en het halve uur. Als de grote wijzer op de klok boven of beneden staat, dan kom je even je gezicht laten zien. Je kunt dan ook je kind wat te eten of te drinken aanbieden. Vooral in de zomerperiode is dat erg fijn. Je kunt bijvoorbeeld een kan met siroop in de tuin plaatsen, zodat de kinderen regelmatig wat kunnen komen drinken.
Heb je het speelgebied wat meer uitgebreid, dan is het fijn om over te gaan voor een horloge met een GPS, zodat je ook kunt videobellen. De GPS-horloges zijn ideaal voor de communicatie tussen ouder en kind. Zo zijn er stoere horloge jongens, maar ook leuke horloge meisje. Kan je kleintje nog niet zo goed klokkijken dan is dat geen probleem. Er zijn namelijk ook digitale horloges waarbij je spruit alleen de cijfers op het klokje hoeft te onthouden. Je kunt makkelijk een paar telefonische contacten aanmaken, zodat je koter alleen naar vertrouwde personen kan bellen. Wij je niet dat je kind iemand opbelt dan kun je ook contant leggen via een spraakbericht. Op welke wijze zou jij je kind buiten laten spelen?
Reactie schrijven
Heidi (donderdag, 10 oktober 2024 19:24)
O, ik wou dat het kon.
Hier is het dan een doodlopende staat maar ze vlammen er steeds door dat ik altijd zij tegen mijn zoon dat hij zeker niet op straat mocht buiten spelen.
Jouvence (vrijdag, 11 oktober 2024 16:00)
Ik heb zelf geen kinderen, maar dit lijkt mij in het begin inderdaad eng. Je hoort soms ook zulke rare dingen tegenwoordig.
Claire (vrijdag, 11 oktober 2024 17:17)
Wat een fijne tips! Wij hebben zelf ook een horloge van One2track voor onze kids. Echt een aanrader!
Irene (vrijdag, 11 oktober 2024 17:36)
Fijne tips! Toen mijn kids klein waren, speelden ze altijd met andere vriendjes in de straat. Dat loslaten blijft een dingetje, het moet ooit toch een keertje.
Sandra (vrijdag, 11 oktober 2024 19:06)
Wat fijne tips allemaal! Toen de kinderen klein waren, woonden wij in een doodlopende straat en konden ze zonder probleem allemaal samen buiten spelen
Tessa (woensdag, 16 oktober 2024 16:10)
Wat een fijne tips. Ik heb eigenlijk nooit buiten kunnen spelen, omdat ik in het centrum van de stad woonde aan een druke doorgaande weg