· 

5 tips om je huis warm te houden in de winter

5 tips om je huis warm te houden in de winter

In de wintermaanden is het fijn om de warmte in huis te houden, want niets is erger dan een koud lijf wat niet meer warm te krijgen is. Als het continu koud is in je huis, dan is je woning niet goed geïsoleerd. Dit houdt in dat de energiekosten van je huishouden zullen stijgen en de ruimte alsmaar oncomfortabel aanvoelt. De temperatuur in de woonkamer hoeft niet loeiheet aan te voelen, maar wel aangenaam.

 

In dit artikel staan handige tips om de kou buitenshuis te houden, zodat je in het koude jaargetijde er knus bijzit.

10 tips om je huis warm te houden in de winter

De kou buiten houden dat doe je zo!

Je hebt al dikkere kleding aangedaan en een dekentje gekocht, maar toch is het niet warm in je woonhuis. Het lijkt wel of het tocht in huis. Je stookt je een ongeluk, maar de temperatuur wordt niet aangenaam in de woning. Het is tijd om actief te worden en stappen te ondernemen, want je kunt met een paar slimme tips makkelijk meer energie besparen.

Zorg ervoor dat je ramen voorzien zijn van dubbelglas

Je ziet vaak dat veel huizen welke gebouwd zijn voor 1975, geen goede kwaliteit glas hebben. De woningen hebben enkel glas, wat inhoudt dat het glas niet goed geïsoleerd is. Er zal veel kou binnenkomen als je de raampartij niet vervangt door dubbel glas. Gemiddeld gaat er 37% van de warmte verloren door de ramen. Je kunt werken met tochtstrippen, maar eigenlijk is dat dweilen met de kraan open. Het beste kun je je huis duurzaam maken, zowel de inrichting als de ruimte erbuiten.

Ga voor dikkere gordijnen

Wil je de kou buiten huis houden dan is het verstandig om te gaan voor dikkere gordijnen. De dikte van de raambekleding kun je helpen om het tochtverlies tegen te gaan. Op deze wijze creëer je een extra isolatie tussen de ramen en de binnenruimte. Zo zorg je ervoor dat koude lucht minder snel je woning indringt.

 

Ook is het slim om in de wintermaanden de gordijnen eerder te sluiten. Staan de radiatoren in de omgeving van de ramen dan kun je beter niet de gordijnen op een eerder tijdstip sluiten. 

Zet de thermostaat 's nachts niet te laag

Je hebt zodra je gaat slapen, al snel de neiging om de thermostaat op lagere temperatuur in te schakelen. Waarom zou je hard gaan stoken als je niet in de ruimte aanwezig bent? Toch is het niet verstandig om de verwarming in de nachten lager 15° in te stellen. Zou je wel de temperatuur lager laten dalen, dan moet je harder stoken in de ochtend om de ruimte weer op temperatuur te krijgen. Zo blijft er van de gespaarde temperatuur kosten niets meer over.

Neem een vloerverwarming

Mocht je gaan verhuizen en een keuze kunnen maken tussen een vloerverwarming en radiatoren ga dan altijd voor een verwarming van de vloer. Waarbij bij radiatoren de warmtebron vanuit een hoek komt, wordt daarentegen bij een vloerverwarming de gehele vloeroppervlakte verwarmd. Dit zorgt ervoor dat elk plekje in de woonkamer in een keer verwarmd wordt. Je hoeft nu niet meer vlak bij de verwarming te zitten om het warm te krijgen. Heb je wel radiatoren dan is het verstandig om ze iets boven de vloer en van de muur te plaatsen, zodat de warmte zicht rondom kan verspreiden. Plaats geen meubelstukken voor de radiator, want dan blijft de warmte erachter hangen.

Isoleer je huis

Je kunt je woonhuis verwarmen wat je wilt, als je huis niet goed geïsoleerd is dan, blijft de ruimte in de wintermaanden koud. Er zijn veel mogelijkheden om je huis te verduurzamen, denk hierbij aan dakisolatie, vloerisolatie of de spouwmuren isoleren, met de laatste keuze bespaar je de meeste energiekosten.

Als je je huis gaat verduurzamen dan weet je zeker dat je er voor lange termijn gunstig bijzit, tegenwoordig kun je met subsidie al voordelig je huis verduurzamen. Wil je meer informatie, neem dan een kijkje op de site van Rijksdienst van Ondernemend Nederland.

 

Veel mensen weten weinig over de isolatie subsidie en alles wat daarmee te maken heeft, om deze redenen is Subsidieisolatie.nl opgericht. In Jip-en-janneketaal wordt alles uitgelegd. Zo weet je op een simpele wijze wat je juist wel en niet moet doen, voor bijvoorbeeld je dak of kruipruimte.

Reactie schrijven

Commentaren: 11
  • #1

    Elisa (dinsdag, 19 december 2023 13:50)

    Zo te lezen zijn wij al aardig op weg. Dik gordijn voor de voordeur, muren en vloer geïsoleerd... Nieuw glas is wel echt een flinke investering. Goed ventileren helpt ook.

  • #2

    Claire (dinsdag, 19 december 2023 14:48)

    Ahhhh die labrador onder het dekentje; smelt!! Wij zijn dol op kaarsen en dekentjes deze tijd van het jaar.

  • #3

    Tessa (donderdag, 21 december 2023 20:09)

    Wat een handige tips, Ik heb in mijn kerstpakket zo'n warme ponoch/deken gekregen Echt heerlijk voor op de bank

  • #4

    Joyce (zaterdag, 30 december 2023 18:38)

    Eigenlijk doe ik dit allemaal al, gelukkig

  • #5

    Elisabeth (zondag, 31 december 2023 11:05)

    Zeer goede tips. Gelukkig is het deze winter nog niet zo koud.

  • #6

    Renata Feyen (zondag, 31 december 2023 14:22)

    Wij hebben gelukkig een appartement dat heel goed geisoleerd is. Te goed eigenlijk, want telefoonontvangst is slecht daardoor

  • #7

    Jouvence (maandag, 01 januari 2024 16:54)

    Wij hebben een erg goed geïsoleerd appartement, maar hebben een tijdje terug wel dikke verduisterende gordijnen gekocht voor bij de voordeur, dit scheelt toch een hoop tocht nog.

  • #8

    Wanda (maandag, 01 januari 2024 19:22)

    Ons huis is bepaald niet goed geÏsoleerd, maar dat proberen we wel beetje bij beetje wat aan te pakken, ook om de kosten voor gasverbruik een beetje te kunnen verlagen.

  • #9

    Eva (dinsdag, 02 januari 2024 12:30)

    Wat een handige tips. Hier houd ik ook rekening mee. Er kunnen nog wel wat betere gordijnen komen te hangen.

  • #10

    Saskia (woensdag, 03 januari 2024 08:42)

    Hier vorig jaar dubbele beglazing laten plaatsen. Scheelt echt behoorlijk.
    Voor de rest is ons huis best netjes geisoleerd.

  • #11

    Rory (zondag, 07 januari 2024 16:15)

    Ons huis is uit 2001 en met de WTW-installatie zit het denk ik wel goed met de isolatie (plus het dubbele glas dat we hebben). Dat met die thermostaat is wel een dingetje. Die heeft het vrij snel begeven en eerlijk gezegd gebruiken we alleen de knoppen. Wat betekent dat boven de verwarming nooit aanstond. Volgens mij is dat ook niet heel goed voor schimmelvorming, al zet ik wel altijd deuren en ramen een half uur tot een uur tegen elkaar open (iedere ochtend). Oh ja, en ik gebruik nu de verwarmingsstand van de airco boven. Kost minder en gaat een stuk sneller.