Je balkon in de herfst gezellig maken?10 planten ideeën
Je balkon in de herfst gezellig maken doe je met deze planten ideeën. Herfstplanten die in het najaar zorgen voor een knusse sfeer op je balkon of dakterras. Je kunt gaan voor groenblijvende planten, beplanting met een bes, bloeiende en verkleurende tuinplanten. Alle najaarsbloeiers zorgen voor een vrolijke vibe op je balkontuintje. En dat komt goed uit, want we verblijven in de herfstmaanden steeds vaker buiten, om te genieten van het mooie najaarsweer.
In de herfstmaanden kun je vaak ook nog genieten van het zonnetje
Je kunt namelijk in de herfstmaanden steeds vaker buiten genieten van je balkon. Waar we voorheen konden zeggen dat augustus een zonnigste maand in het jaar is, zien we nu temperatuur verschillen.
Steeds vaker hebben we regenachtige zomerperiodes en een heerlijke temperatuur in het najaar. De zon komt wat later op en verdwijnt ook eerder, maar wat maakt het uit, je kunt fijn buiten vertoeven. Dat betekent dat je ook nog prima in september en oktober gebruik kunt maken van je balkontuintje. Beplanting mag daarbij niet ontbreken. Het liefst wil je natuurlijk tuinplanten die je makkelijk kunt houden in bakken en potten, zodat je de bloeiers ook nog simpel kunt verschuiven.
Najaar beplanting voor in bakken of potten
Er zijn veel planten die je op balkon kunt houden, denk hierbij aan winterharde balkonplanten, toch zijn er in het najaar veel plantsoorten uitgebloeid en is er van je stralende balkontuin weinig meer over. Je kunt dit probleem makkelijk oplossen, door een keuze te maken uit herfstbeplanting. Zelf vind ik het altijd leuk als je beplanting in het najaar van kleur veranderd. Dit zie je ook vaak in de Japanse tuinen. Natuurlijk kun je een Japanse tuin zelf op balkon maken, maar je kunt ook een paar blikvangers in plantenpot of hangbak plaatsen.
Herfstplanten voor een knus balkon
Wil je meer leven op je balkon creëren, omdat je in het najaar nog lekker buiten wilt zitten onder je balkonparasol, dan kun je gaan voor de volgende planten. Er zitten vast planten tussen die je bekent voorkomen, maar ik heb er ook een paar struiken, bloeiers en planten tussen gedaan, die mooi gaan verkleuren in september en oktober.
- Japanse Azalea: De Japanse Azalea bloeit in april, nu denk je misschien dat is niet in de herfstmaanden, dat klopt. Toch heb je van deze kleine sierheester twee keer plezier. Namelijk in het voorjaar als de plant gaat bloeien en in het najaar als de tuinplant van groen naar een bronzen tint gaat verkleuren. De plant is winterhard, dus volgend jaar heb je er weer profijt van.
- Acer Sangokaku: De Acer Sangokaku is een Japanse Esdoorn. Het traag groeiende boompje met het mooie groen blad heeft een grote sierwaarde. Je kunt de sierheester in een mooi hoekje plaatsen of op een plek waar je geen inkijk wilt hebben. De bladverliezende Esdoorn ziet er in de winter kaal uit, maar in het voorjaar beginnen de bladeren weer tevoorschijn te komen. In de herfstmaanden begint de heester te kleuren van groen naar een rode tint.
- Viburnum Tinus: De Viburnum Tinus mag zeker niet ontbreken op je balkonnetje. Je kunt de plant als struik, maar ook op stam aanschaffen. De winterharde en groenblijvende heester begint in de herfst te bloeien. Je hebt tot het voorjaar plezier van deze plant. De witte bloemetjes bloeien dus ook in de wintermaanden. In het voorjaar zie je de eerste opkomende insecten naar de plant toetrekken.
- Struikheide: Verwar struikheide niet met winterheide. De bekende struikheide met roze, paarse of witte bloemetjes bloeien mooi in de herfsttijd, maar zijn uitgebloeid in de winter. Wil je in de wintermaanden ook iets fleurigs op je balkon, dan kun je ook winterheide nemen. Dit plantje bloeit van december tot april.
- Pinus mugo mops: De Dwergconifeer groeit mooi in een bolvorm. De naalden hebben een mooie sierwaarde inclusief de dennenappels. De winterharde plant staat graag in de zon of halfschaduw en wordt ongeveer 80 cm hoog.
- Herfstvaren: Ben je op zoek naar een plant voor in de schaduw, dan is de herfstvaren een goed idee. De plant kleurt het hele jaar, van groen, rood tot bruintinten.
- Wilde Wingerd: Ook van deze tuinplant heb je twee keer plezier. De klimplant staat graag tegen een muur. De Wilde wingerd bloeit in het voorjaar door middel van kleine bloemetjes, toch trekken deze niet echt de aandacht. De blikvanger gaat namelijk stralen in het najaar. De bladeren van de wilde groeier krijgen dan een verkleuring van groen naar rood.
- Cyclaam: Wie kent de Cyclaam plantje niet? De plant stond vroeger bij mijn oma binnen, maar er zijn ook cyclamen die je buiten kunt plaatsen. In felle tinten zoals rood, roze en paars. De najaarsbloeier bloeit van september tot december. Het kleurrijke plantje verdraagt zelfs de koude wintermaanden.
- Sedum: De Sedum ook wel Hemelsleutel genoemd is een mooie vaste plant met een oudroze bloem. De winterharde plant bloeit van augustus tot oktober. Zelfs als de bloemen afsterven hebben ze een sierwaarde. In het voorjaar kun je de stelen afknippen en dan zal de plant opnieuw stengels en bloemen aanmaken.
- Bergthee: Ook van Bergthee heb je lang plezier. In de zomermaanden verschijnen er witte bloemetjes aan de plant. Na de bloei veranderen de bloemen in rode besjes. De bessen hebben een grote sierwaarde. Je zult er ook lang naar kunnen kijken.
Heb jij veel herfstplanten in tuin of op balkon?
Reactie schrijven
Jouvence (dinsdag, 08 oktober 2024 13:53)
Wij hebben onze galerij 2 weken terug najaarsproof gemaakt. We hebben bergthee gepoot en heide.
Tine (dinsdag, 08 oktober 2024 15:30)
Sedum en Vibirnum zijn mijn favorieten. Hopelijk blijft het nog even zonnig herfstweer want ik ben nog niet klaar voor de winter.
Heidi (dinsdag, 08 oktober 2024 19:22)
Wat heerlijk die planten.
Deze weekend gaan we ook terug planten gaan kopen voor de herfst en de winter.
Wat hou ik er van.
Tessa (donderdag, 10 oktober 2024 16:58)
Dit artikel komt als geroepen. Mijn balkon kan echt een herfts update gebruiken
Melanie Hoogvliet (dinsdag, 15 oktober 2024 09:12)
Ik heb onze tuin zo ontworpen dat die het hele jaar groen is en bloemetjes heeft ideaal.