· 

Binnenkijken in een zelfgemaakte Japanse tuin

Binnenkijken in een zelfgemaakte Japanse tuin

We mogen binnenkijken in de achtertuin van Ramon. Hij heeft in de ruimte achter zijn huis zelf een Japanse tuin aangelegd.

 

Het is een prachtige stadstuin geworden met bekende Japanse bomen zoals Esdoorns en een grove den en nog veel meer kleur en groen in de tuin. Zo zie je bloeiende Azalea's en natuurlijk mos. 

 

Kenmerkend voor de Aziatische tuin is stromend water, zoals de waterval met beekloop, welke ook zelf is gemaakt, maar ook stenen, kleien en heel veel groen.

 

Neem een kijkje bij alle foto's voor inspiratie en ideeën en zie hoe Ramon zelf de plantentuin heeft ontworpen en ingericht.

Binnenkijken in een Japanse tuin

Een kijkje in de natuurlijke Japanse tuin van Ramon

In december 2004 heb het huis gekocht vanwege de grote tuin, het oppervlakte is twintig bij zeven meter. De ligging op het Oosten vond ik ook zeer aantrekkelijk. Ik wilde een Japanse tuin aanleggen, achter de tuin ligt een sloot, waardoor ik ook makkelijk kon werken met stromend water. Water wilde ik zeker in de tuin hebben, dat hoort toch echt bij het ontwerp van deze siertuin.

 

Ik heb ooit een opleiding tot hovenier gevolgd en toen zijn we een keer op excursie geweest op de bloemen veiling in Aalsmeer, daar zag ik in een showroom voor het eerst Bonsai bomen, de sierbomen inspireerde me zo dat ik vanzelf op het idee van een Japanse tuin kwam.

Twee weken voordat wie ook maar een koopcontract hadden getekend, ben ik begonnen met het verzamelen van boeken, met daarin veel plaatjes over de Aziatische tuin. Uiteindelijk kwam ik tot een ontwerp, deze heb ik op papier gezet. 

Het ontwerp van de tuin met water, steen en veel groen

Nadat de verbouwing klaar was mocht ik aan de tuin beginnen. Het is een vrij standaard tuin die ik eerst helemaal heb ontmanteld voor ik begon te graven aan het beekje (tot grote ontsteltenis van de vorige bewoner) de plantjes die ik nog kon gebruiken heb ik eruit gestoken en later gebruikt in de tuin. Dit waren voornamelijk buxus bollen en struikjes.

 

Eigenlijk heb ik verder nooit meer gebruikt van het ontwerp van de tekening.  Want we hadden geen geld om de tuin in een keer aan te leggen. De siertuin hebben we stukje bij beetje aangelegd, alle bekende elementen, zoals water, steen en groen kregen een indeling.

 

Daarbij heb ik ook handig gebruik gemaakt van een vriend, ik heb zijn KvK te gebruikt, om wat zaken zoals planten, brug en stapstenen aan te kunnen schaffen om zo de kosten te drukken. De hele auto afgeladen met planten, maar de tuinplanten verdwenen in het niets in de tuin, dus we hebben het ene jaar wat in het huis gedaan en het andere wat in de tuin.

 

Na 5 jaar ben ik op een leuke manier aan keien komen, totaal bijna 11 ton aan stenen. Toen kon eindelijk de beek en de waterval gerealiseerd worden. Gaandeweg kon ieder jaar wat gedaan worden, ik heb hier en daar wel nog planten verplaatst en veel liefde, werk, toewijding en bemesting erin gestopt om tot dit resultaat te komen. 

 

Iets meer dan de helft is tuin met een waterval en 30 meter lange beekloop. Het overige gedeelte is ingedeeld met een terras (6x5 meter), overkapping (4x5 meter) en een buitenkeuken (werkblad met ingebouwde BBQ en koelkast onder het blad) 

Welke planten in Japanse tuin?

De planten in de tuin

Over de tuinplanten heb ik heel bewust nagedacht, in de achtertuin moest veel groen aanwezig zijn, met daarbij gekleurde blikvangers. Maar de combinatie van planten moest wel in balans zijn. 

 

De basis planten zijn vooral groene planten zoals

  • Berk
  • Japanse notenboom
  • Grove den
  • Taxus
  • Ceder
  • Spar
  • Varens
  • Kleine groene slangenbaard

 De bodembedekkers:

  • Stekelnootje
  • Mossen
  • Jeneverbes
  • Koperknoopje

 De kleur heb ik gecreëerd door bloeiers en bomen welke verkleuren in de tuin te plaatsen, dit zijn:

  • Azalea's
  • Japanse esdoorn Katsura: laagblijvend boompje in de kleuren oranje, groen en geel.
  • Japanse esdoorn Dissectum: laagblijvend boompje wat in de breedte groeit in de kleuren groen, geel en oranje.
  • Japanse esdoorn Crimson queen: Sierlijk gesneden blad in de kleuren rood, oranje paars.
  • Amerikaanse judasboom
  • Amandelboom
  • Spirea

Trots op de Japanse tuinplanten

Je kunt me wel echt een tuinfreak noemen. Het meeste trots ben ik op de zelfgemaakte Tuin Bonsai, de Niwaki bomen. De bomen worden ook wel vormbomen genoemd. De bomen worden op een speciale manier gesnoeid om er sierlijke modellen van te maken. Ik heb er dan ook heel wat tijd en werk ingestoken. Het kost gewoon veel jaren om tot een mooi resultaat te komen. Je kunt zulke bomen ook bij de specialist kopen, maar dan kosten de tuinbomen al gauw € 1500 euro per stuk. 

 

Verder ben ik trots op het mos, de mossoorten beginnen nu eindelijk een beetje vorm te krijgen in de tuin. De meeste mensen willen juist geen mos in de achtertuin, maar het maakt je plantentuin zo natuurlijk. De Japanse tuinplant wordt in Azië niet voor niets zo gewaardeerd.

 

Buiten de Azalea's welke echt niet mogen ontbreken in een Japanse tuin, ben ik ook zeer voldaan over de Japanse esdoorns. De esdoorns zijn prachtig vanwege hun bladvorm en herfstverkleuring. De verschillende texturen en de handvormige bladeren kun je diepte creëren. Op het terras boven de loungeset staan twee amandelbomen, die ik naar elkaar toe heb geleid om te zorgen voor een natuurlijk zonnescherm. Het boompje bloeit spectaculair in februari en maart en zorgt ook nog voor eetbare amandelen.

 

De enige plant welke ik niet meer zou nemen zijn de Hosta's, deze werden opgegeten door de slakken.

Inspiratie, tips en ideeën om zelf een Japanse tuin te maken

Dieren in de achtertuin

Ik heb heel veel dieren in de tuin, onder andere veel tuinvogels, maar ook insecten zoals bijen, hommels, libelle en vlinders. Bij het water zie je kikkers, padden en salamanders. En dan ben ik bijna de egel vergeten. 

We hebben overal in de tuin Mc Vogel snackstations met pinda's en zaden, daar komen veel vogels op af.  Maar de vogels badderen ook in de beekloop (slechts 5 a 10 cm diep) en ook insecten drinken daar graag van. Zo ook onze twee katten, want dat is lekkerder dan vers drinkwater. 

Tuin tips

Wil je zelf ook een Japanse tuin creëren, begin dan met een sierlijke achtertuin als je het echt leuk vindt, anders wordt het een hel!

 

Om de Bonsai bomen te snoeien heb ik cursussen en workshops gevolgd zodat ik het zelf kan uitvoeren. Daarbij hebben de verzameling Japanse tuinboeken me ook erg geholpen.

 

Als je goed te werk wilt gaan is mijn tuin tip om altijd met schoon en passend gereedschap te werk te gaan. En verdiep je in het snoeien, zo weet je hoe de tuinplant reageert op je snoeiwerk. Wil je meer foto's van de tuin zien, kijk dan op Facebook bij Ramons garden voor inspiratie. Wil je nog meer inspiratie opdoen, neem dan een kijkje in de Japanse tuin in Clingendael. Mocht je weinig ruimte hebben, dan kun je ook een mini Japanse tuin maken.

Wat vind jij van de zelf ontworpen achtertuin van Ramon? 

Reactie schrijven

Commentaren: 7
  • #1

    Claire (maandag, 08 mei 2023 17:21)

    Wauw wauw wauw!! Wat een droom van een tuin!! Ik vind werkelijk alles mooi en super inspirerend!!

  • #2

    Wanda (dinsdag, 09 mei 2023 19:10)

    Wat een ontzettend mooie tuin! Ik vind sws Japanse tuinen altijd een hele mooie rustige uitstraling hebben en dat heeft hij perfect gecreëerd.

  • #3

    Tessa (dinsdag, 09 mei 2023 19:56)

    Wow deze tuin is echt super mooi. Ik vind Japanse tuinen altijd prachtig

  • #4

    Nicole Orriëns (woensdag, 10 mei 2023 15:32)

    Wat leuk zeg, zo'n zelfgemaakte Japanse tuin! ik vind vooral de verschillende kleuren erg mooi.

  • #5

    Elisabeth (maandag, 15 mei 2023 12:24)

    Wat een werk. Maar het is ook een plaatje van een tuin.

  • #6

    Sixpacks.be (dinsdag, 16 mei 2023 09:55)

    Ik vind het heel mooi en vooral knap dat je dat gemaakt hebt maar het zou niks voor mij zijn.
    Ik weet al op voorhand dat ik het niet kan bijhouden zo'n tuin.

  • #7

    Rory (woensdag, 31 mei 2023 12:49)

    Ramon, het is prachtig! Toevallig las ik in de meest recente Flow hoe het tuinieren je zoveel kan bieden. Rust, relativeringsvermogen. Geweldig dat je dit zo mooi hebt weten te maken. En ja, Hosta's. Verschrikkelijk met slakken...